Brillen van vroeger tot nu.

Verminderd zicht? Dan neem je gewoon een bril of lenzen en je kunt alles weer helder zien. Het lijkt nu vanzelfsprekend, maar dat was het lang niet altijd. Het feit dat iedereen vandaag relatief gemakkelijk scherp kan kijken, hebben we te danken aan eeuwenlange innovatie en verfijning van een apparaat dat wij vandaag bril noemen.

 

De bril uit het oude Rome

Het eerste verhaal van een apparaat dat het zicht verbetert, dateert uit de Klassieke Oudheid. Een 75-tal jaar na Christus gebruikte Nero, de toenmalige keizer van het Romeinse Rijk, een stuk hol geslepen smaragd om beter naar de spelen te kunnen kijken. Men wist in die tijd al een tijdje dat je met behulp van glas en edelstenen zaken kan vergroten voor het zicht. De methode van Nero stond echter nog lang niet op punt en was voor de meesten onbetaalbaar. De uitgeholde edelsteen van Nero was wel het beginsel van de brillen die wij vandaag dragen.

Leesstenen, de overgrootvader van de bril

Een kleine 1000 jaar later ontdekte men dat glas licht kan breken. Een Arabisch wiskundige schreef in zijn boek over optiek dat men aan de hand van halve glazen bollen het zicht kan verbeteren. De wiskundige maakte zijn eerste prototypes uit een halfedelsteen genaamd Beril. Vermoedelijk heeft onze bril daar zijn Nederlandse naam aan te danken.
Later werden de Arabische teksten vertaald naar het Latijn, zodat men ook in Europa verder kon werken op deze kennis. West-Europese monniken maakten de eerste halfronde lenzen, die men op een geschrift legde om de letters eronder te vergroten. Over heel Europa werden de leesstenen gebruikt als optisch hulpmiddel.

Op zoek naar een comfortabele, draagbare bril

De eerste draagbare bril liet na de leesstenen niet lang op zich wachten. Een Italiaanse monnik stak op een dag twee vergrootglazen in een houten raamwerkje. Een nagel vormde een scharnier en hield de twee vergrootglazen samen. De eerste draagbare bril was een feit. Deze brilvorm werd lang gebruikt, tot de 16e eeuw. Daarna werd de bril achterhaald door nieuwe, meer comfortabele ontwerpen. Monocles, knijpbrillen en uiteindelijk in 1730 ook de bril zoals wij ze nu kennen, deden hun intrede.

De moderne bril

De bril zoals we hem nu kennen, met een montuur achter de oren, gaat dus al een kleine 300 jaar mee. We zien dat ook nu nog grondig geïnnoveerd wordt om ons zicht te verbeteren. Zo ontstonden er verschillende soorten brillen voor verschillende situaties. Leesbrillen, multifocale brillen en computerbrillen, bijvoorbeeld.
Ook lenzen bestaan nog niet zo heel lang. In 1508 ontwierp Leonardo Da Vinci al de eerste contactlenzen, maar het was wachten tot na 1970 voordat contactlenzen gewild waren bij het grote publiek.
Tegenwoordig kunnen ogen zelfs gelaserd worden om het zicht permanent te verbeteren.

Brillenmode door de jaren heen

Sinds de uitvinding van de moderne bril zijn er ook enorm veel brilstijlen geweest. Een bril is al lang niet meer enkel een hulpmiddel om beter te kunnen zien. Het is een volwaardig modeaccessoire. De laatste decennia volgde de bril dan ook heel wat modetrends. Zo droegen mannen in de beginjaren van de bril ronde brilletjes met schildpadmonturen. Vrouwen droegen randloze draadmonturen.
In de jaren ’60 werden bij vrouwen de ‘Cat-eye brillen’ een grote trend. In de seventies en eighties maakten deze brillen plaats voor oversized designbrillen en de brillen in de jaren ’90 werden opnieuw kleiner. Tien jaar later werden ze opnieuw groter en rechthoekig. Zo zie je maar dat de brillenwereld constant verandert en innoveert.
Ook vandaag verandert de brillenmode nog razendsnel, en wie weet wat de toekomst brengt?
Ben je benieuwd naar de brillen die vandaag helemaal in zijn? Kom dan zeker eens langs of neem contact met ons op!