Droge ogen: wat doe ik eraan?

Droge ogen: wat doe ik eraan?
Een zanderig, droog of brandend gevoel in je ogen. Het is verdomd vervelend. Helaas weten veel mensen niet hoe ze aan droge ogen komen of hoe ze droge ogen kunnen verhelpen. Daarom geven we je een basiscursus ‘droge ogen’.

Waarom heb ik droge ogen?

  1. Ouderdom
Droge ogen ontstaan als de traanproductie vermindert. Hier zijn verschillende oorzaken voor. Eentje ervan is ouderdom. Hoe ouder we worden, hoe minder tranen we produceren en hoe groter de kans is op droge ogen.
  1. Te veel schermtijd
Te weinig knipperen is een tweede oorzaak. Vooral mensen die vaak naar een scherm kijken hebben hier last van. We hebben ook de neiging om minder te knipperen wanneer we lezen.
  1. Slapen met de ogen open
Het zou kunnen dat je je ogen niet volledig sluit tijdens het slapen. Ook dit kan droge ogen als gevolg hebben. Heb je vooral ’s morgens last van droge ogen? Vraag dan aan iemand om te controleren of dit het geval is.
  1. Foute lenzen
Soms zijn je lenzen niet of niet meer geschikt voor jouw ogen. Lenzendragers met droge ogen kunnen overstappen op een type lenzen dat beter zuurstof doorlaat. Maak hiervoor een afspraak met ons.
 
Er zijn nog vele andere oorzaken te verzinnen: airco, vermoeidheid, onregelmatigheden in het oog etc. Om de juiste oorzaak van jouw probleem te achterhalen maak je best een afspraak bij je oogarts.

Hoe geraak ik van mijn droge ogen af?

Je zal helaas nooit helemaal verlost raken van droge ogen. De aandoening zal nu en dan opnieuw de kop opsteken, de ene keer met meer klachten dan de andere. Er bestaan gelukkig wel manieren om je klachten te verminderen of te verhelpen.
Kies de juiste oogdruppels
Ten eerste kunnen oogdruppels de traanvermindering compenseren. Niet elke oogdruppel is echter geschikt voor elke klacht. Neem daarom contact op met een professional om samen de juiste druppels te kiezen.
Let op je omgevingsfactoren
Vervolgens kun je wat beter op de omgevingsfactoren letten. Zet de airco bijvoorbeeld niet te hard of verander de blaasrichting. Geef je ogen ook nu en dan wat rust. Als je vaak voor een scherm zit geef je je ogen best om het uur 5 - 10 minuutjes pauze. Probeer ook tijdens je lunch lichtgevende schermen achterwege te laten.
Drink voldoende water
Water drinken bevordert de vochtbalans in je lichaam. Dit helpt dus ook je ogen met het aanmaken van tranen. Meer tranen betekent minder last van droge ogen.
Niet wrijven!
Hoe moeilijk het ook is, wrijf niet in je geïrriteerde droge ogen. Door de wrijving kan je oog nog meer gaan irriteren. Door te veel te wrijven in je droge ogen zou je zelfs je bindvlies kunnen beschadigen.
Vraag raad aan een professional
Soms is een ingreep van een oogarts de beste oplossing. Er bestaan kleine ingrepen die droge ogen tegengaan, zoals het plaatsen van kleine silicone kegeltjes in het traankanaal. Deze zorgen ervoor dat het traanvocht niet te snel weggevoerd wordt en dus langer in de ogen blijft.

Voorkomen is beter dan genezen.

Nog geen last van droge ogen? Oef! Doe je best om het te voorkomen. Vermijd zo veel mogelijk stoffige en winderige omgevingen. Geef je ogen voldoende rust en let op dat de airconditioning niet recht op je ogen gericht staat. Wil je meer info over droge ogen en wat je ertegen kan doen? Neem dan zeker contact op!