Heeft mijn kind een bril nodig?

Heeft mijn kind een bril nodig? (let zeker op deze tekenen)

Een goed zicht is erg belangrijk, zeker voor een kind. Omdat de mens op jonge leeftijd enorm veel dingen visueel moet leren, kan een slecht zicht de ontwikkeling van een kind beïnvloeden. Geen wonder dus dat het van groot belang is om te weten hoe het met de ogen van je kind gesteld is. Zo kun je problemen tijdig identificeren en voor een oplossing zorgen. Let daarom zeker op deze tekenen om te weten of jouw kind een bril nodig heeft.

Hoe merk je of je kind een bril nodig heeft?

Kinderen beseffen soms niet dat ze een verminderd zicht hebben. Ze denken dat het normaal is om bijvoorbeeld dingen vanop een afstand niet scherp te kunnen zien. Daarnaast kunnen veel kinderen maar moeilijk zeggen waar ze juist last van hebben. Het is dus noodzakelijk om als ouder een oogje in het zeil te houden en te letten op tekenen van een verminderd zicht. Op die manier kun je tijdig voor een bril zorgen wanneer je kind er een nodig heeft. Let dus zeker op volgende drie symptomen.

1.Moeite met lezen en schrijven

Een eerste opvallend teken dat erop kan wijzen dat je kind een bril nodig heeft, is moeite met lezen en schrijven. Wanneer je kind een tekst vanop een afstandje niet goed kan lezen of als je kind de ogen opvallend dicht bij het papier houdt tijdens het schrijven, bestaat de kans dat er iets scheelt met het zicht.
Deze symptomen zijn echter het vaakst te zien op school, waar je kind constant leest en schrijft. Neem daarom nu en dan de tijd om ook thuis je kind iets vanop een afstandje te laten lezen. Je kunt ook aan de leerkracht van je kind vragen of er hem of haar iets opvalt in de klas.

 

2.In de ogen wrijven bij het televisiekijken

Vaak wrijven in de ogen bij het televisiekijken is een ander symptoom van verminderd zicht bij kinderen. De ogen van je kind hebben dan moeite om zich te fixeren op het scherm, waardoor het televisiekijken vermoeiend wordt. Je kind zal vaker dan normaal met de ogen knijpen of erin wrijven. Dit kan er dus op wijzen dat je kind een bril nodig heeft.

3.Licht scheel kijken

Een derde teken dat erop kan wijzen dat je kind een bril nodig heeft, is loensen. Je kind kijkt dan met het ene oog rechtdoor, maar met het andere oog een beetje scheel. Loensen kan wijzen op een lui oog, maar ook op astigmatisme, bijziendheid of andere oogafwijkingen.

4.Zelf de ogen van je kind testen

Om thuis de toestand van de ogen van je kind te testen, kun je je kind laten beschrijven wat er op de televisie gebeurt. Door je kind steeds een beetje verder van de televisie te zetten kun je te weten komen vanop welke afstand het kijken moeilijk wordt. Je kunt ook de ogen van je kind zelf testen door een spelletje te spelen. Er zijn tal van leuke spelletjes waarbij je kind goed moet kunnen kijken.
Om zeker te zijn ga je uiteraard best langs bij een professional.

Ik denk dat mijn kind een bril nodig heeft. Wat nu?

Als je kind een symptoom van een verminderd zicht vertoont, is de volgende stap om de oorzaak ervan te weten te komen. Ga langs bij je kinderarts, oogarts of optometrist voor een grondig onderzoek. Zij kunnen je perfect zeggen waarom je kind de symptomen vertoont en wat eraan gedaan kan worden.
De meeste oogklachten kunnen al verholpen worden met een kinderbril. Kom in dat geval zeker langs bij Optiek de Belser om onze verschillende modellen te bekijken. Samen vinden we de beste bril voor jouw kind.