Helpen worteltjes nu echt voor een beter zicht?

Iedereen kent wel de gekende uitspraken dat als je veel worteltjes eet dit voorkomt dat je (op latere leeftijd) een bril moet dragen, dat het slecht is om constant je bril of lenzen te dragen of dat mensen schrik hebben hun lenzen kwijt te raken achter hun ogen, … Als opticien doorprikken we graag die ‘mythes’ over brillen en lenzen. Vandaag nemen we dus even de tijd om deze hardnekkige uitspraken en verhalen nader te bekijken!
  1. Worteltjes eten helpt voor een beter zicht
De uitspraak van de worteltjes is een echte klassieker en het verhaal erachter zou zijn oorsprong vinden in de Tweede Wereldoorlog. Een Engelse piloot slaagde erin om in het donker tegenstanders uit te schakelen. De Engelse luchtmacht hield vol dat het kwam door het eten van wortelen, maar daar was natuurlijk niets van waar, aangezien hij en de overige piloten gewoon gebruik maakten van een radar.
Maar ondertussen is het een welgekende smoes geworden om de kinderen en jeugd aan te zetten om worteltjes te eten. Er zit wel een grond van waarheid in het verhaal. Wortelen bevatten bètacaroteen, wat door ons lichaam wordt omgezet in vitamine A. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot droge ogen en nachtblindheid, maar het eten van worteltjes alleen zal nachtblindheid niet voorkomen of verbeteren.
  1. Het is slecht om je bril of lenzen de hele dag te dragen
“Zet je bril af en toe eens af, anders worden je ogen lui”, een uitspraak die we hier en daar wel eens horen passeren, maar die we geheel kunnen ontkrachten. Het continu dragen van een bril heeft namelijk helemaal geen effect op de sterkte van glazen die je nodig hebt.
Net zoals je ogen niet slechter worden als je een bril draagt waarvan de glazen iets te sterk zijn. Je ogen passen zich niet aan, waardoor je zicht troebel blijft. En doordat je continu probeert scherp te stellen, zul je sneller last krijgen van hoofdpijn en vermoeide ogen.
  1. Je kan je lens verliezen achter je oog
Twijfel je nog aan lenzen omdat je ergens gehoord hebt dat iemand zijn lens ooit is kwijtgeraakt achter zijn oog? Wees gerust, dat is namelijk absoluut onmogelijk. Een lens kan verschuiven wanneer je ogen zeer vochtig zijn, door heel snel en veel te knipperen of wanneer je hard in je ogen wrijft, maar hij zal hoogstens naar links, rechts of onder het ooglid schuiven waar je hem altijd snel zal terugvinden.
  1. Lezen in het donker is slecht voor je ogen
De volgende en laatste uitspraak is een persoonlijke favoriet! Er wordt wel eens gezegd dat als je veel leest in de schemer of in een slecht verlichte kamer dat dat slecht zou zijn voor je ogen en zelfs zou kunnen leiden tot bijziendheid.
Een echte hardnekkige uitspraak en een die al meerdere keren ontkracht is, ook door de KU Leuven in 2007! We halen geen oude koeien uit de gracht, maar een harde waarheid die het hardnekkige verhaal volledig ontkracht. Lezen in het (half)duister is alleen vermoeiend, maar niet slecht voor je ogen!

 
Heb je nog vragen over het dragen van een bril of lenzen? Neem dan gerust contact op via onze website of spring eens binnen in onze winkel! Wij helpen je graag verder.