Hoe kies je het perfecte montuur?

Dat is de vraag waar iedereen mee zit als ze op weg zijn naar de brillenwinkel. Hoe kies je een montuur dat bij je past? Je hoort mensen wel eens zeggen dat ze niet staan met een bril. Dat is niet waar. Er bestaat voor iedereen wel een bril en online geven websites en opticiens tientallen tips voor het kiezen van een montuur dat bij je past. Wij vatten deze tips even voor je samen:
1| Gelaatsvorm
Heb je een hoekig gezicht met een breder voorhoofd, uitstekende jukbeenderen en een uitgesproken kin? Dan kun je best kiezen voor een rond of ovaal montuur, omdat dit montuurtje je contouren zachter maakt.
Of heb je juist een hartvormig gezicht? Typerend voor deze vorm zijn een breed voorhoofd, hoge jukbeenderen en een smalle kin. Herken je je eigen gezicht hierin? Kies dan ook voor een montuur met ovale of ronde glazen. Indien je zou kiezen voor brillen met een hoekig montuur trek je de aandacht naar je voorhoofd, het breedste gedeelte van je gelaat. Brillen zonder rand of met een zeer fijn montuur zijn ook altijd een schot in de roos.
Is je voorhoofd niet het breedste stuk van je gezicht, maar je jukbeenderen en is je kin eerder rond dan puntig? Dan heb je een ovaal gezicht. Deze gelaatsvorm is perfect voor een brildrager aangezien zowat alle monturen je goed staat. Ronde monturen maken je gezicht zachter, maar wil je juist meer dominantie uitstralen? Kies dan voor een hoekig montuur.
Ben je nooit van je brede en volle wangen afgeraakt en heb je een klein en rond gezicht? Dan raden we je monturen met cirkelvormige glazen of brillen met zware monturen ten zeerste af. Dit maakt je gezicht alleen maar kleiner. Wat je juist wil is je gezicht smaller en langer doen lijken en dit kan met onopvallende hoekige monturen. Brillen met een randloos montuur zijn perfect. Het perfecte montuurtje om je ogen in de kijker te zetten.


2| Jouw ‘kleur’
Ben je een zomer of wintertype? Wat is je oogkleur en welke kleuren komen het meest voor in je garderobe? Al deze dingen bepalen jouw ‘kleur’ en het is interessant om hier rekening mee te houden bij de keuze van je montuur. Je wilt namelijk niet dat je nieuwe montuur niet past bij je lievelingskleren.
 
We kunnen dus concluderen dat een montuur moet contrasteren met je gelaatsvorm en de kleur moet passen bij je huidtint, oogkleur en het liefst ook met de inhoud van je kleerkast. Een voor een goede tips, maar als je het aan ons vraagt zijn er echter maar 2 dingen belangrijk bij de keuze van je nieuwe montuur:
  1. Kijk zeker en vast naar de breedte van je bril. Zorg ervoor dat het montuur is afgestemd op de breedte van je hoofd, anders toont de bril al heel snel te klein of lijkt je hoofd dikker
 
  1. Pas gewoon zo veel mogelijk monturen en maak er een plezierig uitje van. Het kiezen van een nieuw montuur moet leuk zijn, iets waar je naar uit kijkt. Je kan tientallen verschillende monturen passen en langzaam ontdekken wat het beste past bij je gezicht en koop het montuurtje alleen als je er heel zeker van bent. Je draagt deze bril tenslotte elke dag.