Hoe vaak moet ik mijn ogen laten testen?

We leren van jongs af aan al dat het belangrijk is om zeker eens per jaar naar de tandarts te gaan voor een check-up. Maar wat met onze ogen? Onze ogen zijn toch minstens even belangrijk als ons gebit? Moeten die dan ook niet geregeld gecontroleerd worden? Optiek De Belser geeft een woordje uitleg.

Je ogen laten testen wanneer je last hebt

Het is vanzelfsprekend dat wanneer je last ondervindt van je ogen, je best op controle gaat. Hoofdpijn, duizeligheid en migraine zijn enkele mogelijke gevolgen van minder goed presterende ogen. Bij klachten als deze is het belangrijk om je ogen tijdig te laten controleren. Een kleine ingreep of verandering in levensstijl kan soms de klachten al verhelpen. In andere gevallen kan het probleem opgelost worden met een bril of met lenzen. Twijfel je over de ernst van je oogklacht? Neem dan voor alle zekerheid contact op met een expert!

Je ogen laten testen wanneer je geen last hebt

Oogtest voor volwassenen

Soms brengen ogen die erop achteruit zijn gegaan geen of slechts in kleine mate klachten met zich mee. Daarom raden experts volwassenen tussen 18 en 60 aan om iedere 2 jaar op controle te gaan. Door om de 2 jaar op controle te gaan kan de evolutie van je oogprestaties bekeken worden. Experts kunnen aan deze evolutie zien of de veranderingen van je zicht en ogen normaal zijn. Is dit niet het geval, kan er tijdig ingegrepen worden voordat er klachten de kop op steken.
Volwassenen ouder dan 60 jaar laten hun ogen best om het jaar controleren. Het risico op afwijkingen en klachten wordt groter bij hogere leeftijden. Daarom is het van belang om de oogprestaties nauw op te volgen om snel te kunnen ingrijpen wanneer nodig.
Ook volwassenen met een verhoogd risico op oogklachten kunnen best ieder jaar op controle gaan. Onder andere diabetes en voorgaande oogletsels of -operaties kunnen voor een verhoogd risico zorgen. Neem voor meer informatie hierover zeker contact op met een expert.

Oogtest voor kinderen

Bij kinderen die net naar school gaan is het cruciaal om de ogen te laten controleren. De meeste leerstof op school wordt namelijk visueel getoond aan de kinderen. Oogproblemen en slecht zicht maken het dus moeilijker voor het kind op school.
Ook voordat een kind naar school gaat dient de gezondheid van de ogen nauw in de gaten gehouden te worden. De ontwikkeling van het oog duurt tot de leeftijd van 8 jaar. Tijdens deze ontwikkeling is het nog belangrijker om oogproblemen tijdig te identificeren en indien nodig te behandelen. Een keer per jaar de ogen laten controleren is hier het minimum.

Moet ik vaker of minder vaak op controle met bril of lenzen?

Als je reeds een bril of lenzen draagt, geldt ongeveer hetzelfde advies als bij mensen zonder bril of lenzen. Wanneer je klachten hebt maak je altijd best zo snel mogelijk een afspraak. Zonder klachten gaan brildragers best om de 2-3 jaar op controle. Lenzendragers zouden wat vaker moeten gaan: minstens een maal per jaar.
 

Samengevat:

  1. Bij oogklachten zo snel mogelijk contact opnemen met een expert. Wanneer nodig kunnen klachten verholpen worden, als er niets ernstig aan de hand is ben je gerustgesteld.
  2. Om de twee jaar naar de oogarts, tenzij bij verhoogd risico, een leeftijd boven de 60, bij kinderen of bij het dragen van lenzen. In die gevallen best wat vaker.
  3. Laat het zicht van je kind opvolgen.
  4. Neem contact op met een expert bij vragen of twijfels.