Krassen op je glazen?

Kunnen we die krassen uit onze glazen er nu echt niet uitkrijgen?

Het zou een kort blogbericht kunnen zijn, want het antwoord hierin is: neen.
 
Krassen op glazen komen altijd voor en kunnen niet voorkomen worden. Vergelijk het maar met krassen op de lak van je auto. Omdat we niet weten waar ze vandaar komen, beschouwen we het maar al te gemakkelijk als iets dat niet normaal is.
Uiteraard zijn er verschillende kanalen die maar al vaak beweren dat ze een wondermiddel hebben tegen krassen en dat er zelfs producten zijn die krassen kunnen ongedaan krijgen.


 
Is er dan geen enkele manier om dat toch wat te beperken?
Een gouden regel is: poets je bril of zonnebril steeds met water en droog het met een fijn (katoenen) doekje. Als je bril er wat vettig uitziet, gebruik dan vochtige doekjes of een spuitbusje (bv. het spuitbusje dat je gratis bij aankoop van je bril ontvangt bij ons in de winkel). Let wel op dat je zeker geen producten gebruik waar allerlei geurstoffen bij in gedaan worden. Een lekker fris, geurende bril is fantastisch, maar die extracten kunnen er wel voor zorgen dat je ontspiegelen sneller beschadigd wordt. Het doekje dat je bij je bril krijgt, kan je zeker uitwassen, maar gebruik geen wasverzachter.
 
Mensen die wachten op de trein aan het perron hebben gemakkelijker last van krassen op hun glazen: door het remmen van de trein komen ijzerdeeltjes vrij in de lucht. Vermijdt zeker het poetsen van je bril mbv je T-shirt of hemd. Je zal de krasjes veel dieper in het glas schuren. Eerst afspoelen is de boodschap.
Gebruik voor het (buiten)sporten een sportbril: zand, grind en andere loshangende deeltjes zijn een ware hel voor je glazen.
 
Kort samengevat: vooraleer je je bril poetst, eerst afspoelen met water of daarvoor geschikte vloeistoffen en dan pas droogmaken.