Kun je je ogen trainen?

Te dicht bij je scherm zitten, lezen in het donker, stres,… Het zijn allemaal mogelijke oorzaken van een verminderd zicht. Wie een minder goed zicht heeft kan een bril of lenzen dragen om het zicht te verbeteren, dat is normaal. Maar kunnen we onze ogen niet trainen zodat ons zicht opnieuw verbetert? We kunnen alle spieren in ons lichaam trainen. Waarom zouden de ogen dan niet lukken? Wij geven een woord uitleg.

De theorie van William Bates


De vraag of je je ogen kunt trainen om je zicht te verbeteren is er eentje die lang geleden voor het eerst de kop op stak. Op het einde van de 19e eeuw kwam een Amerikaanse oogarts, William Bates, met de theorie dat je ogen slechter worden door slechte alledaagse gewoontes. Zo zou te veel spanning op het oog resulteren in een verminderd zicht.
Oogaandoeningen en -klachten kun je daarom verminderen of doen verdwijnen door je ogen te trainen, beweerde Bates. Enkele oefeningen en een gezonde levensstijl doen dan de spanning op de ogen afnemen en verbeteren het zicht.
Toch is de theorie van William Bates nooit wetenschappelijk bevestigd. Wetenschappers beweren dat het onmogelijk is om het zicht te verbeteren door de ogen te trainen. De spanning om de ogen kan misschien wel weggewerkt worden, maar het zicht verbetert daardoor niet permanent. De Batesmethode sluit eerder aan bij de alternatieve geneeskunde dan bij wetenschap.

Geen wetenschappelijk bewijs


Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat bevestigt dat je je ogen kunt trainen zodat je geen bril meer nodig hebt. Toch had Bates niet helemaal ongelijk. We weten namelijk wel dat ontspannen ogen ons helpen concentreren. Onze ogen staan in nauw contact met onze hersenen. Ogen in rust laten onze hersenen rustiger werken, waardoor we ons beter kunnen focussen en -zo lijkt soms- beter kunnen zien.
Er bestaan enkele trucjes om je ogen te ontspannen. Het meest bekende is je handpalmen voor je ogen houden en enkele minuutjes diep in- en uitademen. Je kunt ook achtereenvolgens voor enkele seconden naar een van de vier kijkrichtingen kijken: omhoog, omlaag, links en rechts. Door dit een paar keer te herhalen (zonder je hoofd te bewegen!) neemt de spanning op je ogen af.

Kun je je ogen trainen?


Helaas kun je je ogen niet trainen zodat je geen of een minder sterke bril nodig hebt. De enige middelen tegen slechte ogen zijn brillen, lenzen en operatieve ingrepen. Het beste wat je kunt doen is vermijden dat je slechte ogen krijgt.
Wil je meer weten over je ogen en hoe je ze kunt beschermen?
Neem zeker contact op. We helpen je graag verder.