Mag je zwemmen met je lenzen aan?

Mag je zwemmen met lenzen aan?

De grote vakantie is eindelijk begonnen. Tijd om te genieten van het mooie weer. Een frisse duik in het water is heerlijk bij zomerweer. Maar wat als je lenzen draagt? Mag je dan zomaar zwemmen of moet je je lenzen eerst uitdoen? Optiek De Belser geeft antwoord.

Zwemmen met lenzen

Helaas voor lenzendragers moeten wij zwemmen met lenzen ten zeerste afraden. Lenzen die in contact komen met onzuiver water kunnen schade aanbrengen aan het oog. Natuurlijk water zit vol met micro-organismen en bacteriën die voor ooginfecties kunnen zorgen wanneer ze zich vastzetten op je lens. Het risico dat dit gebeurt is niet groot, maar de gevolgen kunnen erg drastisch zijn.
Ook zwemmen in zwembaden is niet aan te raden met lenzen. Door het chloor in het water krijg je je lenzen veel moeilijker uit na het zwemmen. Je ogen zullen sneller geïrriteerd raken en rood uitslaan. Laat dus ook bij het zwemmen in zwembaden je lenzen uit.
Daarnaast kun je in het water je lenzen gewoon heel snel kwijt raken. Zeker in zoutwater verliezen lenzendragers vaak hun lenzen. Door het zout gaan lenzen losser zitten en vallen ze makkelijker uit. Lenzen dienen dus niet om mee te zwemmen.
 

Alternatieven voor lenzen bij het zwemmen

Natuurlijk kun je moeilijk met een gewone bril de zee in duiken. Daarom zijn er alternatieven die het risico op infecties en andere klachten verkleinen.
 

Draag een zwembril

Het meest voor de hand liggende alternatief is een zwembril. Door een zwembril te dragen bij het zwemmen vermijd je dat je ogen in contact komen met het water. Als je je lenzen toch wilt aanhouden bij het zwemmen, kun je dus met een zwembril het risico op klachten verminderen. Zorg wel dat je een degelijke zwembril hebt die goed aansluit en zeker geen water doorlaat.

Er bestaan ook zwembrillen op sterkte, die de lenzen helemaal kunnen vervangen tijdens het zwemmen. Deze zwembrillen verbeteren het zicht en beschermen je ogen maximaal tegen chloor en vuil water.
 

Zwemmen met daglenzen

Als je echt geen zwembril wilt dragen en je wilt je zicht behouden tijdens het zwemmen, kun je ervoor kiezen om te zwemmen met daglenzen. Het risico op infecties en andere klachten is niet volledig van de baan, maar zwemmen met daglenzen is wel veiliger. Zorg wel altijd dat je je lenzen direct na het zwemmen weggooit zodat de bacteriën en micro-organismen niet in je oog blijven zitten. Maak daarna je ogen grondig schoon.
 

Conclusie: mag je zwemmen met lenzen?

Liever niet, maar er zijn alternatieven. Zo kun je een degelijke zwembril dragen die ervoor zorgt dat er geen water aan je lenzen komt. Een andere mogelijkheid is zwemmen met daglenzen. Het risico op klachten vermindert, zolang je je daglenzen direct na het zwemmen uitdoet en weggooit en je ogen grondig schoonmaakt.
Nog vragen over wat je met je bril of lenzen moet doen op vakantie? Neem zeker contact op. We helpen je graag.