Nachtblindheid: dit moet je weten

Heb jij een verminderd zicht bij de overgang van een lichte naar een donkere omgeving of omgekeerd? Duurt het altijd even voordat je optimaal ziet in het donker? Of zie je ’s avonds alles minder scherp? Dan bestaat de kans dat je lijdt aan nachtblindheid. In dit artikel lees je waar het vandaan komt en wat je tegen je nachtblindheid kunt doen.
 

Symptomen van nachtblindheid

Zo’n 1 op 3000 mensen heeft last van nachtblindheid. De ogen wennen bij nachtblindheid erg traag aan het donker. Bij ernstige gevallen zien mensen met nachtblindheid weinig of helemaal niets in het donker. In een omgeving met veel licht is het zicht wel normaal.
Een ander symptoom van nachtblindheid is last aan de ogen bij tegenlicht. Bijvoorbeeld bij koplampen van een auto vermindert het zicht dan fel. Soms gaat dit gepaard met het zien van een halo (lichtkrans) rond de lichtbron.
Nachtblindheid is zeker vervelend, maar kan ook gevaarlijk zijn. ’s Avonds of ’s nachts autorijden is haast onmogelijk voor iemand met nachtblindheid.
 

Oorzaken van nachtblindheid

Er zijn vele verschillende oorzaken voor nachtblindheid. Elke oorzaak heeft dan ook nog eens een andere behandeling. Daarom is het belangrijk om te weten te komen hoe het komt dat je nachtblindheid hebt. Wij zetten de meest voorkomende oorzaken van nachtblindheid voor je op een rij.
 
Gebrek aan vitamine A
Een veel voorkomende oorzaak van nachtblindheid is een gebrek aan vitamine A.  Vitamine A is nodig om van het licht dat breekt op je pigment een beeld te vormen. Een gebrek hieraan kan ervoor zorgen dat je ogen bij weinig licht een slecht of zelfs helemaal geen beeld van de omgeving kunnen vormen.
Cataract
Cataract is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor raakt het licht niet meer helder tot bij het netvlies en ziet men de omgeving wazig. Mensen met cataract hebben zowel overdag als ’s nachts een wazig zicht. ’s Nachts ziet men vaak een halo rond de lichtbron, wat het zicht nog meer vermindert.
Aandoening van de oogzenuw
Ook bij beschadigingen of aandoeningen aan de oogzenuw kan nachtblindheid optreden. De zenuw heeft dan meer licht nodig om een scherp beeld te maken. In een donkere omgeving zal het oog hier dus moeite mee hebben en een wazig of vertroebeld beeld geven.
Erfelijke oogaandoening
Nachtblindheid kan een erfelijke oorzaak hebben. De meest voorkomende oorzaak van erfelijke nachtblindheid is retinitis pigmentosa. Dit is een overkoepelende term voor tal van erfelijke oogaandoeningen. De staafjes en kegeltjes in je oog gaan er hierbij langzaam op achteruit. Dit leidt na een tijd tot nachtblindheid.

Oplossingen voor nachtblindheid

Omdat er zoveel verschillende oorzaken van nachtblindheid zijn, zijn er ook veel verschillende behandelingen. De oorzaak van de nachtblindheid bepaalt welke oplossing mogelijk is. 
Gebrek aan vitamine A
Bij een gebrek aan vitamine A kun je voedingssupplementen nemen om je hoeveelheid vitamine A opnieuw op peil te brengen. Je kunt ook je voeding aanpassen zodat je meer producten met vitamine A binnenkrijgt. Vitamine A komt vooral voor in producten van dierlijke oorsprong, zoals zuivelproducten, vette vissoorten, eigeel en boter. Het zicht zal zich normaal gezien vanzelf herstellen. Doet het dat niet, neem dan zeker contact op met je oogarts.
Cataract
Bij het ouder worden heb je meer kans om cataract te krijgen. Je kunt echter de kans op cataract en bijhorende nachtblindheid verkleinen door gezond te leven. Niet roken, weinig alcohol drinken en bij fel licht een zonnebril dragen kan de kans op cataract verkleinen. Cataract kan niet verholpen worden met medicatie. De enige echte remedie is een oogoperatie.
Aandoening van de oogzenuw
Als een oogzenuw beschadigd of oververmoeid is, kan een nieuwe bril de nachtblindheid al verhelpen. Je neemt best contact op met je oogarts. De toestand van je oogzenuw bepaalt immers welke oplossing de beste is.
Erfelijke oogaandoening
De erfelijke vormen van nachtblindheid zijn niet te behandelen. Soms verbetert de situatie naarmate je ouder wordt, maar meestal neemt het nachtelijk zicht langzaam af.
 

Nachtblindheid en autorijden

Last van nachtblindheid? Wees verstandig en kruip niet achter het stuur bij schemering of in het donker. Ook fietsen kan gevaarlijk zijn voor jou en anderen. Ga eerst langs bij je oogarts om te bespreken wat je kunt doen tegen je nachtblindheid en informeer je goed.
 

Een bril voor nachtblindheid

Er bestaan brillen die helpen bij nachtblindheid. Ze hebben gele glazen die het contrast vergroten. Op die manier kun je je omgeving toch beter zien bij weinig licht. Nachtzichtbrillen helpen je ogen ook bij het wennen aan lichtveranderingen en felle lichtbronnen, zoals koplampen van een wagen.
 
Heb jij een verminderd zicht in een omgeving met weinig licht? Doe dan zeker een oogtest! Het team van Optiek de Belser staat klaar om je verder te helpen.