Ons optisch woordenboek

Je voorschrift in de hand en nieuwsgierig naar wat er allemaal opstaat? Of misschien zeggen de termen astigmatisme, cilinder, SFR, additie, … je iets, maar ben je niet meer zeker wat ze echt betekenen? We leggen ze even voor je uit.

Additie (Add):
De additie is niet meer dan het verschil tussen je nabijsterkte en vertesterkte en is meestal voor beide ogen hetzelfde. Additie komt meestal voor bij ouderdomsverziendheid.

Astigmatisme:
Zie je zowel nabij als ver wazig? Dan is de kans groot dat je last hebt van astigmatisme. Het wordt ook wel een cilindrische afwijking of cilinderafwijking genoemd. Je hoornvlies heeft dan een onregelmatige vorm. Meestal is je hoornvlies mooi rond en heeft het de vorm van een bol. Bij een cilindrische afwijking heeft je hoornvlies een ovaalachtige vorm.

Axis, as:
De axis of as is een cijfer dat vooral nuttig is voor de opticien. Dit cijfer geeft namelijk weer hoe je glazen gepositioneerd moeten worden in je montuur. Dit cijfer wordt weergegeven in graden.

Bijziendheid:
Heb je geen problemen om voorwerpen of personen te zien van nabij, maar wordt je zicht snel wazig en kun je niet meer scherpstellen zodra ze verder van je afstaan? Dan is de kans groot dat je last hebt van bijziendheid.

Bifocale bril:
Met een bifocale bril kun je zowel ver als dichtbij zien, maar er is geen sprake van een vloeiende overgang. Bifocale brillen zijn te herkennen aan een duidelijk lijn in het glas.

Cilinder (CYL):
De cilinder geeft weer hoe ovaal je of bolvorming je ogen zijn. Hoe lager, des te beter. Iemand met een laag cijfer zoals 0.15 heeft een zeer kleine afwijking van het hoornvlies, de ogen zijn dus bijna rond. Heb je een hoog cijfer op je voorschrift staan onder het vakje CYL, dan zijn je ogen eerder ovaal.

Ontspiegeling:
Bijna alle glazen worden tegenwoordig standaard ontspiegeld. Hierdoor vermijd je spiegeling op je glazen, waardoor je niet alleen een scherper zicht hebt, maar je bril er ook beter uitziet.

Ouderdomsverziendheid:
Ouderdomsverziendheid is niet hetzelfde als verziendheid, maar de symptomen zijn te vergelijken. Net zoals bij verziendheid, kan iemand met ouderdomsverziendheid voorwerpen en personen dichtbij slecht of wazig zien. Ouderdomsverziendheid is echter geen afwijking van je ogen, maar een natuurlijk fenomeen. Je lens is minder soepel geworden en daardoor kan ze problemen hebben met scherpstellen. Met een leesbrilletje of een bril met extra leesadditie (Add) is dit makkelijk op te lossen.

Progressieve bril:
Progressieve brillen worden ook wel multifocale brillen genoemd. Met een multifocale bril kan je zowel nabij als ver goed zien. Multifocale brillen worden gekenmerkt door de vloeiende overgang van de tussenscherpten.

SFR, sfeer, sterkte
Dit cijfer geeft weer hoe sterk je brilglazen moeten zijn. Hoe hoger het cijfer, des te sterker je brilglazen en hoe slechter je zicht is. Voor mensen met bijziendheid staat er een minteken (-) voor het cijfer, terwijl mensen met verziendheid een plustekentje voor de sterkte hebben staan.

Unifocale bril:
Een unifocale bril is een bril waar je ofwel nabij ofwel ver goed mee kan zien.

Verziendheid
Mensen met verziendheid hebben weinig tot geen problemen met het zien van voorwerpen of personen op een zekere afstand, maar kunnen moeilijk scherpstellen op voorwerpen dichtbij.
 
Heb je nog vragen of ken je nog termen die we niet hebben uitgelegd? Stuur ons dan een berichtje via onze website of via Facebook. Onze opticiens beantwoorden jouw vragen met veel plezier.