Oogtest bij de oogarts of bij de opticien?

Een oogtest bij de oogarts of bij de opticien, wat is beter? Waarom zo lang wachten op een afspraak bij de oogarts als je zonder afspraak kan binnenspringen bij de opticien in je buurt en onmiddellijk je ogen kan laten opmeten? Is er een verschil tussen de oogtest van de oogarts en die van de opticien?
Dit zijn enkele vragen die ons regelmatig gesteld worden door bezorgde klanten. Hoog tijd dus om voor eens en voor altijd een duidelijk antwoord te geven op de bovenstaande vragen.
Een oogarts is geen opticien en een opticien is geen oogarts.
Een opticien is gespecialiseerd in het opmeten van je gezichtsscherpte en dus ook de brilsterkte die je nodig hebt. Een opticien-optometrist heeft een driejarige opleiding gevolgd, namelijk een bachelor in de optiek en optometrie.
Een oogarts is een arts, gespecialiseerd in de diagnose, behandeling en het onderzoek van oogafwijkingen en -ziekten. Zij zijn dus voornamelijk bezig met alles wat met oogheelkunde en -zorg te maken heeft.
De onderzoeken van een opticien en oogarts
De oogmeting waarbij je inzicht krijgt in de sterkte van je brilglazen is zowel bij de oogarts als bij de opticien identiek hetzelfde. Een oogarts controleert echter meer dan een optometrist. Waarbij wij ons alleen bezig houden met je gezichtssterkte, onderzoekt een oogarts ook de algemene gezondheidstoestand van je ogen. Meestal is er niets aan de hand en lijkt het alsof een oogarts niet meer doet dan een opticien, maar ze testen ook je oogdruk en controleren op tekenen van ziekten en afwijkingen zoals cataract, degressieve macula, glaucoom, …
Je opticien kan, net als de oogarts, de tekenen van afwijkingen zoals glaucoom herkennen, maar in tegenstelling tot een arts, mogen zij geen behandeling voorschrijven. Als je opticien bij je oogmeting eventuele tekenen opmerkt, zal hij of zij je altijd doorverwijzen naar een oogarts.
Opgelet!
Indien je dus op zoek bent naar een nieuwe bril en je wilt vlug je ogen laten opmeten, kun je altijd bij ons en andere opticiens bij jou in de buurt terecht. Vaak kun je zelfs zonder afspraak binnenspringen.
Wij raden onze klanten altijd om toch nog tweejaarlijks een afspraak te maken bij de oogarts. Niet zozeer om je zichtscherpte op te meten, maar om de algemene gezondheidstoestand van je oog te controleren, aangezien kwaaltjes meestal ongemerkt binnensluipen met vaak onomkeerbaar zichtverlies als resultaat.
Wil je graag een oogmeting? Dan kan dat bij Optiek De Belser zonder afspraak. Spring gewoon even binnen en onze optometristen controleren je ogen en meten welke sterkte van brilglazen je nodig hebt.