Sneeuwblindheid: wat is het en wat doe je eraan?


 
Het is december. De laatste maand van het jaar, die in het teken staat van Sinterklaas, Kerstmis, oudejaar en soms ook de eerste sneeuw. Een sneeuwtapijt kan prachtige taferelen opleveren. Al brengt het voor sommigen ook wat vervelende gevolgen met zich mee. Een van deze gevolgen is sneeuwblindheid. Maar wat is sneeuwblindheid juist? En wat kun je tegen sneeuwblindheid doen? Optiek De Belser geeft je het antwoord.
 

Wat is sneeuwblindheid?

Sneeuwblindheid, of fotokeratitis, is een ontsteking van het hoornvlies. Zo’n ontsteking ontstaat door blootstelling aan UV (ultraviolet) straling. UV straling is ook de straling die je huid doet verbranden. Op dezelfde manier kan de straling dus je hoornvlies beschadigen. Een te hoge UV intensiteit of een te lange blootstelling aan UV straling kan voor sneeuwblindheid zorgen.
De meest voorkomende symptomen van sneeuwblindheid zijn pijnlijke ogen, een branderig gevoel op de ogen, een schurend gevoel bij het knipperen en een extreme gevoeligheid aan licht.

De oorzaak van sneeuwblindheid

Zoals de naam doet vermoeden, komt sneeuwblindheid voor wanneer er sneeuw ligt. Sneeuw weerkaats UV straling zeer efficiënt, veel efficiënter dan pakweg gras of steen. De straling weerkaatst op de grond en straalt met een veel hogere intensiteit dan normaal op onze ogen.
Deze verhoogde blootstelling aan UV straling kan resulteren in sneeuwblindheid. Door de hoge UV intensiteit beschadigt je hoornvlies en kun je erg veel last ondervinden.
Sneeuwblindheid komt echter niet enkel voor bij sneeuw. Ook wit of lichtkleurig zand en water weerkaatsen UV straling met een hogere intensiteit in onze ogen. Op het strand of op zee kun je dus ook last krijgen van sneeuwblindheid. Daarnaast kan sneeuwblindheid een gevolg zijn van lassen zonder beveiligingsbril of van straling onder de zonnebank.
 
 

Wat kun je doen tegen sneeuwblindheid?

Eens je last hebt van sneeuwblindheid, kun je er weinig aan doen. De meeste klachten verdwijnen vanzelf binnen de twee dagen. Om de pijn te verlichten kun je wat oogdruppels in je oog doen.
Om sneeuwblindheid te voorkomen draag je best een goede zonnebril op zonnige dagen. Zeker wanneer er sneeuw ligt of wanneer je activiteiten op zand of water doet. Een goedkope reclamezonnebril houdt zelden voldoende UV straling tegen om je ogen te beschermen. Een kwaliteitsvolle zonnebril doet dit wel.
Bij kinderen is het nog belangrijker om sneeuwblindheid te voorkomen. De ogen zijn nog niet volgroeid en de beschermlaag is nog niet volledig ontwikkeld. Een te lange blootstelling aan intense UV stralingen kan de ogen van een kind permanent beschadigen.
Om tijdens het lassen sneeuwblindheid te voorkomen draag je best altijd een degelijke lashelm. Sneeuwblindheid voorkomen onder de zonnebank? Ga niet te frequent en draag er te allen tijde een beschermbril onder.

Conclusie: bescherm je ogen van sneeuwblindheid met een degelijke zonnebril

De zon kan niet enkel je huid, maar ook je ogen beschadigen. Je huid bescherm je met zonnebrand, je ogen met een degelijke zonnebril.
Wil je je ogen beschermen tegen sneeuwblindheid en er trendy uitzien? Kom langs in onze winkel en ontdek ons breed gamma aan kwaliteitsvolle zonnebrillen. Wij zorgen voor jouw ideale zonnebril.