Tips & tricks voor het onderhoud van je bril

Het is al snel gebeurd… je bent je bril aan het poetsen en opeens zie je het eerste krasje op het glas. Al snel komt er een tweede en derde bij. Hoe vermijd je zo lang mogelijk krassen of matte plekken op je glazen of verkleurde monturen? In dit artikel geven we je 4 belangrijke tips!
  1. Spoel je glazen onder lauw water
Voor je begint met het poetsen van je glazen, moet je er een gewoonte van maken om de glazen eerst even af te spoelen met lauw water. Hierdoor spoel je de hardere stofdeeltjes ervan af, zodat deze geen krassen kunnen veroorzaken bij het poesten.
Gebruik vast en zeker geen druppeltje Dreft of een ander afwasproduct bij het poetsen van je glazen. Als je geen poetsspray in huis heb en je krijgt je bril niet proper gewreven met een microvezeldoekje of propere katoenen zakdoek, kun je de glazen altijd poetsen met een zeer milde handzeep.
Let erop dat je je bril altijd bij de glazen vastneemt en niet bij het neusstuk. Als je dat wel zou doen, zou het neusstuk kunnen vervormen.
  1. Vermijd natte brildoekjes, papieren zakdoekjes of keukenpapier!
Dit kunnen we maar niet genoeg herhalen. Mensen halen al snel een nat brillendoekje uit de winkel of gebruiken een proper papierenzakdoekje om hun brilglazen te poetsen, maar dat is als het ware het slechtste wat je kan doen om je bril te poetsen. Zelfs al lijkt een papierenzakdoekje zo zacht ze worden gemaakt van houtvezels en de grovere vezels kunnen uw glazen beschadigen.
In onze eerste tip raden we al aan dat u altijd begint met het afspoelen van uw glazen zodat grotere stofdeeltjes geen krassen kunnen veroorzaken. De natte doekjes die je koopt in de winkel zijn nooit nat genoeg om deze grotere stofdeeltjes te verwijderen, waardoor je door de poetsbewegingen krasjes kan maken. Bovendien bevatten veel van deze doekjes alcohol en dat wil je ook zo veel mogelijk verwijderen bij het poetsen van je glazen.
  1. Leg uw bril nooit op de glazen
Onze derde tip lijkt vanzelfsprekend voor brildragers, maar toch blijven we hem herhalen. Alle glazen hebben een dunne coatingslaag en als je jouw bril met de glazen naar onder op tafel zou leggen, krijg je ongetwijfeld krassen!
  1. Vergeet ook je montuur niet te reinigen
Je brilglazen moeten natuurlijk om de zoveel dagen eens grondig gereinigd worden. Meestal ondervind je als brildrager zelf irritatie door de vettige vegen op je bril of, in sommige gevallen, stoort je omgeving zich er meer aan dan jijzelf.
Wat echter snel vergeten wordt is dat ook het montuur dagelijks gereinigd zou moet worden. Zweet, dagcrèmes, zeep of bepaalde dampen kunnen inwerken op je montuur en ervoor zorgen dat je montuur begint te verkleuren. In sommige gevallen zou je montuur zelfs mat kunnen worden, doordat de glanslaag volledig vernietigd is.
Je montuur reinig je op dezelfde manier als je brilglazen. Gewoon even afspoelen onder lauw water om volgens met een zachte zeep voorzichtig reinigen. Afdrogen doe je met een microvezeldoek of katoenen doek.