Is virtual reality slecht voor de ogen?

Vroeger zei men tegen kinderen dat te dicht bij de televisie te zitten slecht voor de ogen is. Tegenwoordig hechten we de schermen echter letterlijk vast aan ons gezicht. Virtual reality (of VR)-brillen zijn volgens velen dé toekomst, maar wat dan met onze ogen? Is zo’n virtual reality-bril dan niet bijzonder slecht voor ons zicht?

 

Virtual reality zet je ogen in een virtuele wereld

Misschien heb je het zelf al eens geprobeerd, of heb je iemand anders gezien die gebruik maakt van een virtual reality-bril, maar we leggen het concept van virtual reality graag nog eens uit.
Virtual reality zorgt ervoor dat het lijkt alsof je op een andere, virtuele locatie bent. Een VR-bril bedekt je ogen volledig en toont je een beeld van een gecreëerde omgeving. Het lijkt hierdoor alsof je je werkelijk in deze omgeving bevindt. Als je naar links kijkt, kijk je in de virtuele wereld ook naar links, en hetzelfde geldt voor alle richtingen. Hierdoor kunnen videospelletjes levensecht gespeeld worden en kan men plaatsen inspecteren die moeilijk bereikbaar zijn. Men kan bijvoorbeeld een drone de lucht insturen, waarvan de beelden worden doorgestuurd naar de VR-bril.
Dat klinkt allemaal heel leuk en handig, maar is dat allemaal wel gezond? Digitale schermen kunnen toch slecht zijn voor onze ogen?
 

De invloed van virtual reality op ons zicht

Bij virtual reality kijk je vanop enkele centimeters naar een scherm. Als je dat probeert met je computerscherm, zal je wellicht niet scherp meer kunnen zien en zul je snel last hebben van je ogen. Virtual reality is hierin anders. Het maakt gebruik van een speciale techniek, die twee beelden met een licht verschillende kijkhoek naast mekaar toont. Hierdoor heeft de gebruiker het gevoel van dieptezicht.
Dankzij deze techniek hebben je ogen geen moeite om zich te fixeren op een scherm vanop enkele centimeters afstand. Dingen die veraf zijn in de virtuele wereld, worden op dezelfde manier bekeken als in de echte wereld. De ogen moeten dus niet meer moeite doen om te kijken dan in een virtual reality-bril.
De mogelijke oogschade op lange termijn ten gevolge van VR is nog niet uitgebreid onderzocht. Aangezien VR-brillen nog maar recent beschikbaar zijn voor de consument, is er weinig data erover beschikbaar. Een bijwerking die we wel al weten, is vermoeidheid. Veel personen die voor een aanzienlijke periode een VR-bril op hebben, geven aan last te hebben van vermoeide ogen.
 


Voorkom oogklachten door VR-bril

Virtual reality zal de komende jaren steeds populairder worden, waardoor meer mensen het frequenter zullen gebruiken. Daardoor zullen we ook steeds meer kennis krijgen over de gevolgen van virtual reality voor onze ogen.
Vandaag geven we het advies om voorzichtig om te gaan met VR-brillen. Gebruik virtual reality niet voor te lange periodes en stop direct wanneer je last ondervindt. Zoals zo veel zaken is gebruik met mate niet schadelijk, maar overmatig gebruik kan wel degelijk voor klachten zorgen.