Waarom beslaan mijn brillenglazen?

Waarom beslaan mijn brillenglazen?

Het is hartje winter en je bent net buiten geweest. Van zodra je een voet binnenzet, zijn je brillenglazen beslagen. Iedere brildrager kent het wel. Maar hoe komt dat nu precies en wat kan je er tegen doen?

Hoe ontstaan beslagen brilglazen?


Wanneer je naar een plek gaat waar het erg koud is, koelen je brillenglazen af. Als je dan vervolgens ergens naartoe gaat waar de lucht warm en vochtig is, zal waterdamp uit de lucht in contact komen met het koude oppervlak van het glas. De damp condenseert dan tot kleine druppeltjes en je brilglazen zijn beslagen. Aangedampte glazen komen dus voor wanneer koude met warmte in contact komt. Denk maar aan het moment waarop je de afwasmachine opent. Dan is de vochtige lucht van de machine veel warmer dan de lucht in de keuken. Of wanneer je soep drinkt, dan komt de warme lucht terecht op je relatief koude brillenglazen.

Hoe kan je beslagen brilglazen vermijden? Wij geven je enkele tips


De eerste tip is erg simpel. Zorg ervoor dat je bril niet te dicht bij je gezicht staat. Zo voorkom je dat de warmte die je huid afgeeft, je brillenglazen onnodig gaat beslaan.
Een huismiddel dat preventief zou werken tegen condens is afwasmiddel. Doe er wat van op een zachte doek en smeer je glazen ermee in. Laat ze even drogen en wrijf daarna met een proper doekje over de glazen heen tot ze helder zijn. Nu zou je bril minder snel aandampen.
Als je scheerschuim in huis hebt, zou je dit ook kunnen gebruiken tegen beslagen glazen. Voer gewoon dezelfde stappen uit als hierboven en klaar is Kees!
 


Hoewel de oplossing van het scheerschuim en het afwasmiddel vrij goedkoop is, raden we toch aan dit niet te doen. Je glazen zijn misschien tijdelijk zonder condens, maar je hebt geen garantie dat ze zonder krassen blijven. Daarbij is het ook een gedoe om dit de hele winter door te blijven doen.
De beste oplossing tegen beslagen brilglazen, is het dragen van Optifog-glazen. Deze glazen zijn zo gemaakt dat ze niet gaan aandampen wanneer ze in aanraking komen met warme lucht. Een andere optie is een anticondens-coating op je glazen laten aanbrengen. Die coating elimineert de waterdamp niet, maar laat hem wel binnen enkele seconden alweer wegtrekken.
 
Ten slotte kan je best zorgen dat je steeds een brillendoekje en een brillenspray bij de hand hebt. Neem een doekje mee naar je werk en steek er eentje in je tas zodat je in geval van nood toch de mogelijkheid hebt even over je brillenglazen te vegen.
Ben je geïnteresseerd in de anticondens-coating of in de Optifog-glazen? Kom even langs of stuur ons een berichtje en dan bespreken we met jou de mogelijkheden!