Wat als je de letters en cijfers niet meer kan lezen?

Wat als je de letters en cijfers niet meer kan lezen?
Vandaag is het de Internationale dag van de geletterdheid, een dag die UNESCO in het leven riep om het belang van geletterdheid te benadrukken. Dit jaar willen ze aandacht vestigen op de moeilijkheden die veel volwassenen hebben met geletterdheid. Maar liefst 1 op 10 ouders heeft moeite met lezen, schrijven, rekenen en/of ICT-gebruik.
Wat moet je echter doen als je opeens beseft dat je de letters en cijfers niet meer goed kan lezen.

 
Wanneer moet ik een afspraak voor een oogmeting maken?
Ons zicht gaan meestal geleidelijk aan achteruit, waardoor de kans groot is dat je niet onmiddellijk merkt. Daarom is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam en in dit geval naar je ogen:
  1. Wazig zien
Het feit dat je opeens beseft dat je waziger ziet dan bijvoorbeeld familieleden of vrienden, is een van de meest voorkomende redenen om een afspraak te maken voor een oogmeting. Voorbeelden hiervan kunnen zijn dat je de woorden of cijfers op een verkeers- of schoolbord niet meer goed kan lezen of de labels in winkels, …
  1. Vermoeide ogen
Het is ook goed mogelijk dat je last hebt van vermoeide ogen, zelfs als je nog niet wazig ziet. Hoe minimaal het je zichtverlies ook is, je ogen moeten een extra inspanning leveren om net dat kleine beetje scherper te zien:
  • Je moet je harder concentreren op dingen om beter te kunnen zien
  • Je knijpt meer met je ogen
  • Je ogen worden sneller droog en voelen branderig aan, waardoor je al sneller in hen wrijft
 
  1. Hoofdpijn & pijnlijke ogen
Iedereen heeft al wel eens last van vermoeide ogen, zeker als we lang naar een computerscherm hebben gekeken. Als we onze vermoeide ogen echter blijven negeren en ze moeten dag in dag uit die extra inspanning blijven leveren, is de kans groot dat je last gaat krijgen van hoofdpijn en pijnlijke ogen.
Heb je last van een of meerdere van deze symptomen of ken je iemand die regelmatig last heeft van droge ogen of hoofdpijn? Dan raden we aan om zo snel mogelijk een afspraak te maken voor een oogmeting.
Ik moet een bril, wat nu?
Heb je de uitslag van ons gekregen en moet je een bril? Het dragen van een bril is al lang niet meer suf of saai. Veel mensen dragen er tegenwoordig een en er zijn superveel opties waaruit je kan kiezen.
Ben je niet zeker over het soort montuur dat past bij je gezicht? Onze medewerkers helpen je bij de keuze van je bril of bij het kiezen van de juiste soort contactlenzen. Heb je dus het gevoel dat je wat waziger ziet of verdenk je je verslechterd zicht van die vervelende hoofdpijn? Maak dan snel een afspraak bij de opticien in je buurt!