Wat is een computerbril? En heb ik er een nodig?

Brillen bestaan in vele verschillende vormen, maten en functies. Brillen om ver te kijken, leesbrillen, multifocale brillen en… computerbrillen? Brillen om naar je computer te kijken dus. Zijn andere brillen dan schadelijk voor de ogen bij het kijken naar een scherm? Optiek De Belser geeft een woordje uitleg bij de computerbril en waarom je hem wel of niet nodig hebt.
 

Wat is een computerbril?

Een computerbril is op enkele cruciale punten anders dan een leesbril of een multifocale bril. Ten eerste zijn de glazen van een computerbril zo geslepen dat je alles op en rond je scherm scherp kan zien. Je kunt makkelijk je focus leggen van je scherm naar je toetsenbord, even naar de papieren op je bureau en terug naar het scherm. Zonder hierbij je scherp zicht te verliezen, uiteraard.
Daarnaast kunnen computerbrillen blauw licht tegenhouden. Door een beschermlaag tegen blauw licht op de glazen bereikt het blauw licht dat uit je scherm komt je ogen niet. Je ogen raken minder snel vermoeid en overbelast.
Net als andere brillen zijn computerbrillen verkrijgbaar in allerlei soorten monturen en glazen. Zo vind je altijd een computerbril naar jouw smaak.
 

4 voordelen van een computerbril

Een computerbril voor scherp zicht op en rond uw computer

Je computerbril is zo gemaakt dat hij ervoor zorgt dat je een scherp zicht hebt bij het kijken naar je scherm. Daarnaast zorgt je computerbril ook dat je alles rond het scherm, zoals de papieren op je bureau, scherp kan zien. Zo hebben je ogen geen enkele moeite om van fixatiepunt te veranderen.

Een computerbril houdt blauw licht tegen

Zoals we eerder al vermeldden, kan een computerbril blauw licht tegenhouden. Hierdoor raken de ogen onder andere minder snel vermoeid en overbelast. Meer informatie over de gevolgen van blauw licht vind je in een van onze vorige artikels over blauw licht.

Een computerbril zorgt voor een betere houding

Door met een computerbril naar je scherm te kijken, neem je een meer relaxte houding aan. Je schouders en nek ontspannen, omdat je ogen minder moeite moeten doen om zich steeds opnieuw te fixeren. Door die meer ontspannen houding krijg je minder snel last van hoofdpijn of rug- of nekklachten. Dit resulteert op zijn beurt in efficiënter werk.

Er is een computerbril voor iedereen

Je computerbril moet er natuurlijk stijlvol uitzien. Gelukkig kunnen de kleur en vorm zo gekozen worden dat je computerbril perfect bij jou past. Maar dat is niet het enige. Een computerbril is precies ingesteld voor de afstand van uw ogen tot uw scherm. Zit je ver van je computer af, of voorovergebogen en dichtbij? Dat maakt niet uit voor een computerbril. De glazen zorgen voor een erg breed gezichtsveld, van kortbij tot middellange afstand. Zo kun je scherp kijken, hoe ver je ook van je scherm af zit.
 

Heb ik een computerbril nodig?

Uiteraard is een computerbril bedoeld voor mensen die vaak en lang naar een scherm kijken. Als je elke dag lang naar een scherm kijkt, bijvoorbeeld op je werk, moet je uitkijken voor enkele tekenen die aantonen dat een computerbril nodig is. Het eerste teken dat aangeeft dat je een computerbril zou moeten overwegen, is niet een verminderd zicht. De eerste signalen zijn droge, vermoeide ogen of rug- of -nekklachten na de werkdag. Daarna kan je zicht verminderen, als je niets onderneemt om de klachten tegen te gaan. Ondervind je een van deze klachten, dan kan een computerbril deze dus misschien verhelpen.
Heb je oogklachten waarvan je schermtijd de oorzaak zou kunnen zijn? Of heb je nog vragen over computerbrillen? Neem dan contact op.