Zo kies je de juiste zonnebril!

De zomer is in het land. De tubes zonnecrème worden veelvuldig bovengehaald op festivals, zomerkampen en andere buitenactiviteiten. We beschermen ons lichaam goed tegen de zon, maar niet volledig. Vaak vergeten we namelijk onze ogen te beschermen tegen het felle zonlicht. Daarvoor heb je een degelijke zonnebril nodig die perfect bij jou past. Maar hoe kies je de juiste zonnebril?
 

De kleur van de glazen in je zonnebril

Een eerste eigenschap die je in rekening moet nemen bij het kiezen van je zonnebril, is de kleur van de glazen. Verschillende soorten brilglazen hebben elk hun voordelen en nadelen. Zo heb je grijze zonnebrilglazen, die het best kleuren doorlaten. Met bruine glazen zijn de kleuren iets minder zichtbaar, maar wordt het contrast wel versterkt. Zo kun je bijvoorbeeld perfect autorijden onder een fel zonlicht. Gele glazen filteren het blauwe licht uit het zonlicht. Je ziet hierdoor alles wat scherper en meer in contrast. Rode, roze en groene glazen geven dan weer een mooi esthetisch effect aan de wereld.
De juiste kleur van de glazen in je zonnebril is dus afhankelijk van wat je van je zonnebril wilt. Een zonnebril om in de auto te leggen heeft best andere glazen dan de zonnebril die je meeneemt op skivakantie.
Wil je oogcontact vermijden dankzij je zonnebril? Dan kun je kiezen voor spiegelglazen. Een dun metaallaagje op je zonnebril zorgt ervoor dat hij slechts door één kant doorzichtig is. 


De juiste sterkte van je zonnebril

Niet enkel de kleur van de glazen is belangrijk bij het kiezen van de juiste zonnebril. Er is ook verschil in materiaal en vorm. Als je al een gewone bril op sterkte draagt, neem je dus best ook een zonnebril met dezelfde sterkte. Zo moeten je ogen zich niet steeds aanpassen.
Wat materiaal betreft zit je met glas altijd beter dan met kunststof. Op festivals deelt men al eens gratis plastic zonnebrillen uit. Deze beschermen je ogen echter niet volledig van de zon. Om je ogen helemaal te beschermen kies je dus beter voor glas. Ze gaan immers ook langer mee dan een reclamezonnebrilletje.

De categorie van je zonnebril kiezen

Verschillende soorten zonnebrillen houden zonlicht in verschillende mate tegen. Zonnebrillen worden hierdoor opgedeeld in 4 categorieën. Uit welke categorie jouw zonnebril moet komen, hangt af van wat je ermee wil doen.
  1. Categorie 1
Zonnebrillen uit categorie 1 zijn veelal veiligheidsbrillen. Ze houden weinig tot geen licht tegen en zijn gemaakt om alles optimaal helder te kunnen zien. Niet meteen geschikt om mee op vakantie te gaan dus.
  1. Categorie 2
Dit zijn echte fashionbrillen. Ze houden het licht tegen zodat je comfortabel in de zon kunt zitten en alledaagse dingen kunt doen in het zonlicht.
 
  1. Categorie 3
Deze zonnebrillen zijn ideaal om mee te sporten, maar zijn ook geschikt voor alledaags gebruik. Ze houden 80% van het zonlicht tegen en beschermen tegen zowel zichtbaar als uv-licht.
  1. Categorie 4

Zonnebrillen uit categorie 4 beschermen ook tegen zowel zichtbaar als uv-licht en houden maar liefst 90% van het zonlicht tegen. Ze zijn nodig bij wandelingen op grote hoogte en bergbeklimmen. Doordat ze zoveel licht tegenhouden, zijn deze zonnebrillen niet geschikt om mee met de auto te rijden of alledaagse dingen te doen.


Heb ik echt een zonnebril nodig?

Ja. Felle zonnestralen kunnen je ogen permanent beschadigen. Zonlicht kan namelijk niet enkel je huid, maar ook je ogen verbranden. Door je ogen te lang bloot te stellen aan fel zonlicht zal je hoornvlies verbranden en zul je last krijgen van tranende en brandende ogen, hoofdpijn en wazig zicht. Dit valt niet enkel voor in de zomer, maar ook door de reflectie van het zonlicht op sneeuw in de winter. Een verbrand hoornvlies geneest vanzelf, maar op termijn kan de zon ook blijvende schade aanrichten.
Niet enkel in de volle zon is een zonnebril nodig. Ook bij bewolking komt 50% van het uv-licht tot bij ons. Zorg dus dat je ook op bewolkte zomerdagen je zonnebril bij de hand hebt.
Kortom, een zonnebril is cruciaal om je te beschermen tegen de zon. Je ogen dichtknijpen houdt de zon niet tegen. Reclamebrilletjes houden vaak het licht slecht tegen en een pet zorgt wel voor schaduw op je ogen, maar er zullen ongetwijfeld toch nu en dan zonnestralen je ogen bereiken. Om je ogen goed te beschermen, heb je dus een kwaliteitsvolle zonnebril nodig.
Kies daarom voor een zonnebril met glazen met de juiste kleur, sterkte en categorie. Vraag bij het nemen van een zonnebril zeker meer info en advies bij ons in de winkel.